Otita medie acută: prevenție și tratament

Otita medie acută (OMA) este o afecțiune inflamatorie a urechii medii care poate afecta copiii și adulții. Este adesea asociată cu durere la nivelul urechii și poate fi cauzată de infecții bacteriene sau virale. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele, prevenția și opțiunile de tratament pentru otita medie acută.

Ce este Otita Medie Acută?

Otita medie acută este o infecție sau inflamație a urechii medii, care este spațiul situat în spatele timpanului. Această afecțiune poate apărea brusc și poate fi dureroasă. Otita medie acută poate afecta persoanele de toate vârstele, dar este mai frecventă la copii, deoarece trompa lui Eustachio, un canal care conectează urechea medie cu nasul și gâtul, este mai scurtă și mai orizontală la copii, ceea ce facilitează intrarea bacteriilor sau a virușilor.

Cauzele Otitei Medii Acute

Principalele cauze ale otitei medii acute includ:

 1. Infecții Respiratorii: Adesea, OMA este precedată de o infecție virală a tractului respirator superior, cum ar fi răceala sau gripa, care poate provoca umflarea trompei lui Eustachio.
 2. Bacterii: Uneori, infecțiile bacteriene, cum ar fi cele cauzate de Streptococcus pneumoniae sau Haemophilus influenzae, pot fi responsabile pentru OMA.
 3. Altitudinea: Schimbările bruște ale altitudinii, cum ar fi călătoriile cu avionul, pot duce la presiuni inegale în urechea medie și pot contribui la OMA.

Simptomele Otitei Medii Acute

Simptomele otitei medii acute pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 1. Durere la Ureche: Durerea la ureche este un simptom comun și poate fi intensă, mai ales la copii.
 2. Febră: OMA poate fi însoțită de febră, în special la copii.
 3. Pierderea Ușoară a Auzului: Urechea afectată poate prezenta o ușoară pierdere a auzului.
 4. Secreții Ureche: Uneori, urechea poate elimina secreții sau lichide.
 5. Iritabilitate: La copii, OMA poate determina iritabilitate și dificultăți în somn.

Prevenția Otitei Medii Acute

Prevenția otitei medii acute poate fi dificilă, dar există câteva măsuri care pot ajuta la reducerea riscului:

 1. Vaccinarea: Vaccinarea împotriva unor infecții precum gripa și pneumonia poate reduce riscul unor complicații care pot duce la OMA.
 2. Evitați Fumatul Pasiv: Evitați expunerea la fumul de țigară, deoarece acesta poate crește riscul de OMA la copii.
 3. Igiena Bună: Igiena bună a nasului și gâtului poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii care pot duce la OMA.
 4. Alăptarea: Alăptarea la sân poate ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor și poate reduce riscul de OMA.

Tratamentul Otitei Medii Acute

Tratamentul OMA poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de cauza subiacentă. Aici sunt câteva opțiuni comune de tratament:

 1. Așteptare Vigilentă: În cazurile ușoare sau moderate, medicul poate recomanda așteptare vigilentă pentru a vedea dacă infecția se rezolvă de la sine.
 2. Antibiotice: Dacă infecția este cauzată de bacterii sau este severă, medicul poate prescrie antibiotice.
 3. Analgezice: Medicamentele pentru reducerea durerii, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot ajuta la gestionarea disconfortului.
 4. Picături Auriculare: În cazurile cu secreții în ureche, medicul poate prescrie picături auriculare pentru a ajuta la eliminarea lichidelor.

În concluzie, otita medie acută poate fi o afecțiune inconfortabilă, dar cu tratament adecvat și prevenție, majoritatea persoanelor se recuperează complet. Dacă aveți simptome de OMA sau suspectați că aveți această afecțiune, consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *